Kategoriler
Direniş Kitap Politika Sol

Vehbi Ersan – 1970’lerde Türkiye Solu

image

Heyecanla okumaya başladığım bu kitabı, yogun istekler nedeniyle, özetini de paylasabilmek adina zihin haritası oluşturarak okumaya karar verdim.

Doğal olarak daha fazla ozeniyor insan.

2014-10-12 – 60’larin mirasi ardindan 70’lerde etkin olmus oluşumları (parti, örgüt, yayın) son derece tarafsız ve detaylı bir biçimde anlatıyor. Heyecanlı!!

2014-10-15: Yeniden Kuruluş, İkinci TİP ve TSİP fena anlatılmamış. Öte yandan TKP öyküsü başlı başına bir kitap gibi… Sırada TKEP var…

2014-11-02: Kitabı okumayı bitirdim ve işaretlemekten yoruldum.. Kitap beklentilerimin de ötesinde dopdoluymuş. İstekler üzerine özet çalışması yapacağım ancak eklemeyi ihmal ettiğim üzere artık notları buraya yazayım..

TKEP ömrü de kısa olduğu için kısaca anlatılmış. Ancak TİKP (ve Aydınlıkçılar) ile ilgili bölüm sezgilerimin verdiği rahatsızlıkların mantıklı bir temele oturmasını sağladı. TİKP ve uzantılarını sevelim ya da sevmeyelim, örgütlenmede ne kadar becerikli olduklarını belirtmeliyim. Ayrıca sosyal faşist ve maocu bozkurt gibi kavramları daha iyi anlamamı sağladı. Kitabın en önemli bölümlerinden biri.

TDKP, bugünkü legal Emek Partisi’nin öncülü ve kitapta yıllar boyu biçimden biçime giren serüvenleri biraz  karıştırıcı da olsa anlatılmış.

TKP(ML)’nin detaylı bir sunumundan sonra THKP/C yorumu olarak Acil ve MLSPB konusuna derinlemesine girmiş Vehbi Ersan. Bu bölümde de çok bilgi var. THKP/C mirasına sahip çıkmak için verilen amansız yarışın ipuçları var bu bölümde.

Ve… Devrimci Yol…  Bu bölüm de başlıbaşına kitap olabilirmiş. O kadar fikir, olay, dergi ve örgüte atıf var ki biraz bilgisi olmayana çok zor gelir okuması. Ardından Kurtuluş’a bir bölüm ayrılmış. Zaten örgütün pek etkili olduğunu söyleyemeyiz diğerleri yanında ancak THKP/C’nin Dev-Yol, Kurtuluş ve Dev-Sol olarak sürmesinin anlatımı açısından önemli.

Kitabın son bölümü döneme damgasını vurmuş Devrimci Sol’a ayrılmış. 70 sayfalık bölüm bence kitapta en iyi hazırlanmış ve dönem süreçlerini en iyi anlatan bölüm.

İster sağcı, ister solcu, isterseniz futbolcu olun, bu kitaptan öğreneceğiniz çok şey var…

 

 

Share

Bir cevap yazın